Een Owner Buy-Out (OBO) is een constructie waarbij de eigenaar/bedrijfsleider zijn zaak verkoopt aan een nieuw opgerichte vennootschap. En tegelijkertijd opnieuw gedeeltelijk instapt samen met 1 of meerdere andere partijen (investeerders, fondsen, Buy In Managers, key personeel/manager, actieve kinderen, ...).

Een groot deel van de aankoop door de nieuwe vennootschap wordt door de bank gefinancierd. De terugbetaling gebeurt door opgestroomde dividenden uit de werkvennootschap. Zo kan men met een minimum aan kapitaal toch voor een aanzienlijk deel mede-eigenaar worden en blijven.

Wanneer kan deze constructie zeer interessant zijn?

als "zachte landingsscenario" , namelijk het vermijden van het “zwarte gat” voor de wat ouder wordende bedrijfsleider/eigenaar. De verkoper stelt het grootste deel van zijn investering veilig en kan nog geruime tijd een duidelijk afgesproken rol naar voorkeur opnemen. Hij blijft ook nog voor een minimale investering deels eigenaar en kan zo nog financieel meegenieten van de input, ervaring, know how en netwerk van de nieuwe aandeelhouders.

* wanneer niet alle kinderen in de zaak actief wensen te zijn. De instap van een externe partij valideert ook beter de correctheid van de waardering.

* "Best of both worlds": cash voor het grootste deel veiligstellen (toekomstige Belgische meerwaardebelasting?) en toch nog blijven participeren en meegenieten van de verdere groei.

* de intrede van ervaren professionals en een ervaren Buy In Manager kan leiden tot belangrijke verbeteringen zoals bvb internationalisatie, professionalisering, aanboren nieuwe marktsegmenten, toegang tot nieuwe klanten/leveranciers/netwerken/groeikapitaal/strategische input, ... En kan zorgen voor een extra schwung in het bedrijf.

Oplossing voor de opvolgingsproblematiek waarbij de vorige eigenaar nog steeds een gezicht kan blijven van het bedrijf.

Oplossing voor de successieproblematiek wanneer het gros van het familievermogen in het bedrijf zit. Alsook voor een betere diversificatie van het vermogen van de eigenaar.

* Het risico van de transactie wordt zo verminderd voor zowel de overnemer als de bank die helpt financieren.

Er is veel kapitaal op zoek naar dergelijke investeringen (Private Equity en andere fondsen, family offices, diverse andere investeerders) en er zijn ook veel ervaren Managers op zoek om te ondernemen en zich in te kopen in bestaande bedrijven.

Op zoek naar een KMO of naar een BIM?  Registreer u gratis!