De Management Buy-in van de specialist in de productie van high-end architecturale design verlichting 100%LIGHT in 2013 was een echt succesverhaal. Er was op dat moment nood aan een ervaren Operations Manager (COO). In plaats van het aanwerven van dergelijk profiel in loondienst, koos men voor een Management Buy-in.

Tom Rebry, Ingenieur met 20 jaar ervaring in industrieel ontwerp en productie, was de juiste persoon met de juiste visie om deze rol op te nemen en tegelijk ook aandeelhouder/vennoot te worden. Naast Charles Heurion, de oprichter in 2004 met meer dan 20 jaar sales-ervaring in architecturale design verlichting.

100%LIGHT groeide sedert de Buy-in op een gezonde manier elk jaar met gemiddeld 20%, en snel naar een personeelsbestand van meer dan 25 werknemers. Onder andere door de continue creatie van toegevoegde waarde, met nieuwe inzichten en ideeën op elk managementniveau. Maar vooral ook door de complementariteit in ervaring en competenties van de beide aandeelhouders/managers

Voorafgaand aan de Buy-in werd er een duidelijke aandeelhoudersovereenkomst opgesteld door M&A juristen. Goede afspraken zijn immers primordiaal bij de start van dergelijke samenwerking. Deze aandeelhoudersovereenkomst zorgde er oa voor dat men nadien steeds kon focussen op de dagelijkse activiteiten zelf. En dat men niet hoefde af te dwalen bij moeilijke beslissingen tot energieopslorpende discussies rond het beslissingsrecht tussen de managers onderling. Zoals onder andere: gezamenlijk beslissen over investeringen waarbij de aankoopwaarde een beschreven limietbedrag overschrijdt. Opstelling en verwijzing naar een organigram met aanduiding wie directe beslissingen kan nemen over bepaalde afdelingen zonder de vennoot te moeten raadplegen of te informeren. Regeling omtrent wie binnen welke bedrijfsdivisie (marketing, IT, productie, sales…) de finale beslissing neemt. Regeling inzake uitstappen of overlijden van een vennoot, alsook de formule voor de waardering. Wie is er eigenaar van het eigendomsrecht of het auteursrecht bij creatie van nieuwe ontwerpen, …

100%LIGHT levert reeds in 18 landen architecturale en technisch hoogstaande verlichtingsoplossingen waaronder ook maatwerk, waarbij lichtcomfort een prioritaire rol speelt. Dit zowel voor de particuliere als de professionele markt. Alle producten worden in België, Roeselare geproduceerd.

Op zoek naar een KMO of naar een BIM?  Registreer u gratis!

Charles Heurion - Tom Rebry